Olejek z pestek winogron mimo swoich niezwykle cennych właściwości i możliwości wykorzystania w codziennej pielęgnacji, nie jest tak znany, jak inny pochodny produkt tych owoców- wino. Pod względem popularności, nie jest także w stanie rywalizować z powszechnie znanymi olejkami- arganowym, rycynowym, kokosowym i z czarnuszki. Przez wiele lat pestki winogron nie były wykorzystywane w żadnym celu, jednak dzisiejsza technologia pozwala na użycie pokruszonych nasion. Obecnie olejek z pestek winogron produkowany jest m.in. we Włoszech, Chile, Stanach Zjednoczonych, czy Hiszpanii. Warto wiedzieć, że zdecydowanie najzdrowszy olejek z pestek winogron tłoczony jest na zimno. Posiada on niemal niewyczuwalną woń oraz charakterystyczną jasnożółtą barwę. Co ważne, bardzo szybko i dobrze się wchłania, a także ma lekką konsystencję, dzięki której nie zatyka porów. Produkt nie jest drogi oraz trudno dostępny, dlatego tym bardziej warto rozważyć jego zakup. Olejek winogronowy można nakładać bezpośrednio na włosy i skórę, dodawać do stosowanych już kremów lub używać kosmetyków, które mają go w składzie.

Skład olejku

Olejek ten składa się głównie z kwasów tłuszczowych, przede wszystkim tych nienasyconych (kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas palmitooleinowy, kwas alfa-linolenowy). Zawiera on także duże ilości  witaminy E, bowiem w 100g olejku znajduje się 3-krotność dziennego zapotrzebowania. W skład wchodzą również flawonoidy, lecytyna oraz rezweratol. Należy zaznaczyć, że olejek wykazuje wysoką zgodność z naturalnym sebum naszej skóry.

Zastosowanie w pielęgnacji

Niesamowicie szerokie zastosowanie olejku z pestek winogron sprawia, iż jest to produkt, którego zakup naprawdę warto rozważyć. Dzięki wspomnianej wcześniej dużej zawartości witaminy E olejek z pestek winogron widocznie poprawia wygląd skóry. Nie tylko przeciwdziała utracie wody, ale i zmniejsza zaczerwienienia, wzmacnia naczynka, wspomaga regenerację, zapobiega starzeniu, spłyca zmarszczki oraz działa  nawilżająco, zmiękczająco i tonizująco. Co ciekawe, olejek jest korzystny również dla osób zmagających się z trądzikiem, bowiem normalizuje on skórę tłustą, zmniejsza ilość zmian i widoczność porów oraz hamuje powstawanie nowych zaskórników. Ma również wpływ na redukcję nieestetycznych blizn, nadaje się do pielęgnacji wytatuowanej skóry, pomaga leczyć zmiany atopowe i likwiduje uciążliwe cienie pod oczami. Warto zaznaczyć, że olejek nie powoduje reakcji alergicznych. Można go także  stosować na włosy, bowiem znacząco poprawia ich kondycję, przywraca im dawną sprężystość oraz blask, wygładza je, wzmacnia cebulki, pomaga walczyć z łupieżem, a także chroni przed negatywnym wpływem temperatury. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku włosów kręconych, z tendencją do puszenia się, a także włosów łatwo przetłuszczających się. Równie dobrze wpływa na kruche paznokcie oraz… zęby! Pasty i płyny do płukania, które zawierają olejek z pestek winogron, wzmacniają dziąsła oraz zapobiegają stanom zapalnym i próchnicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *